Fira i Festes de Gandia

La Fira

Arriba setembre, tornen els xiquets a l’escola; llibres i olors noves. El cicle de la ciutat ens retroba. Comença, una altra vegada, un nou entusiasme. Perquè tota la vida és ara. I, com en cada inici de la tardor des de ja fa 712 anys, la Fira i Festes torna a retrobar-se amb la ciutadania de Gandia. I, com en cada somni de la infància, com en cada dia de retrobada amb els nostres conciutadans, amb la ciutat i amb el xiquet que fórem, l’entusiasme du el so i l’emoció inconfusible dels tambors del Tio de la Porra. De nou la Fira. La nostra Fira ha vist passar els segles arrelada a l’ànima dels gandians i gandianes, i és un dels fils conductors del nostre relat i de la nostra força col·lectiva com a ciutat.

La Fira de Gandia canvia, creix i s’adapta als nous temps. La seua potència com a pol d’atracció i la seua capacitat d’actualització fan que conserve el seu encant després de més de set segles d’existència. Eixa pròpia evolució natural fa que la Fira i Festes vaja cobrint etapes a mesura que avança el temps. Així, durant l’anterior legislatura, abordàrem de manera decidida la necessària actualització del model de la Fira de Gandia. Al remat, hem consolidat un model de Fira i Festes pensat per al segle XXI. El model de fira és un model d’èxit. Es va encertar fa molts anys, quan es va apostar per un model de fira participativa de carrer, i de proximitat; les festes han de saber evolucionar per a fer perviure, precisament, la tradició i el model participatiu.

Ara, amb el rumb traçat, obrim una nova etapa en què cal desenvolupar i aprofitar este model perquè la nostra Fira continue guanyant pes com a generadora d’oportunitats, com a capitalitat, com a referència cultural i turística. Encetem l’edició 2023 de la Fira i Festes sota la responsabilitat d’una nova regidora delegada, Balbina Sendra, a qui li desitge l’èxit més gran en la seua gestió, des del convenciment que és la persona idònia per a dur a terme la tasca que comporta esta delegació.

Tenim el millor escenari possible –Gandia–. La Fira arriba al cor de la nostra ciutat, que està a punt de bategar amb força amb eixe entendridor so del Tio de la Porra –que ens anima a eixir de casa, a viure estos dies en el carrer amb els nostres, a reinventar-nos un any més per a assaborir la festa–.

En estos temps de sotsobre i de canvis accelerats, Gandia és el nostre espai, el nostre lloc al món, la nostra casa. La nostra causa i el sentit cívic de la nostra pertinença a un projecte de ciutat de capitalitat i de lideratge. La Fira i Festes ens oferix la possibilitat de retrobar-nos amb el que som, amb allò que ha marcat el nostre caràcter i amb la participació de la gent, que és el nostre vertader senyal d’identitat. I ens permet acollir els qui, fascinats, ens visitaran estos dies des de fora. Perquè participar és formar part de la nostra intensa i rica vida social, de la nostra història passada, de les nostres vivències actuals, de la nostra projecció de futur on el millor està per vindre.

La Fira i Festes de Gandia la fem entre tots. Enguany hem fet una Fira que, ben segur, comptarà amb el vostre comboi i les vostres ganes de viure-la intensament. I amb el nostre entusiasme. No hi ha a la nostra ciutat un major exemple de participació i d’integració. Per això, vos desitge que enguany visquem una Fira inoblidable, obrint, junts, el millor temps per a Gandia.

Demostreu que som la millor ciutat, una vegada més.

Bona Fira i bones festes!

José Manuel Prieto Part
Alcalde de Gandia